21 mei l Frans Timmermans

De Wereld21 mei '15 13:56
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Je hebt een vermogen betaald aan een mensensmokkelaar, je ontvlucht in een gammel bootje de hel, en je stuit op nagelbijtende Europeanen die je wel zielig vinden, maar je niet willen verwelkomen.

Is er straks in Europa nog wel een plekje voor asielzoekers? Bernard Hammelburg praat uitgebreid met Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie

Jemen

Volgende week komen de strijdende partijen in Jemen in Genève bijeen voor vredesoverleg. Zegt VN-chef Ban Ki-Moon en een bron bij de Veiligheidsraad. Maar de Jeminitische minister van Buitenlandse Zaken zegt: ik weet van niets. Intussen bombardeert de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië er flinkop los. Waarom slaagt de kolossale Saoedische luchtmacht er niet in de sjiitische Houthi-rebellen te verslaan? In het buitenlandpanel, Michiel Servaes, buitenlandwoordvoerder van de PvdA en Coen Pustjens, medewerker van de grootste democratiseringsorganisatie in Jemen.

Macedonie

En Anke Truijen, Europa-verslaggever, in gesprek met de Macedonische oud-staatssecretaris en ambassadeur Nikola Dimitrov. Leiden de spanningen in Macedonie tot een nieuw groot etnisch conflict?

Bombarderen in Syrie?

Verder Joel Voordewind, buitenlandwoordvoerder van de ChristenUnie, over de vraag of Nederland mee moet gaan doen aan de bombardementen in Syrie. Nu IS de helft van het land in handen heeft.

Visser deelt uit
Het Europese rapportcijfer van Martin Visser, Europa-expert van De Telegraaf. Wie heeft er goede zaken gedaan in Europa, of de plank juist helemaal mis geslagen?

Luister de uitzending terug via de gele knop bovenaan of via de BNR-app

De Wereld, elke donderdag tussen 15 en 16 uur