Uitzending 13 november l Jaap de Hoop Scheffer, Israël en Assad

De Wereld13 nov '14 14:48
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Deze raad heeft een rapport geschreven over hoe Nederland zich moet opstellen in de Arabische regio.

En hoe kijkt de oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-secretaris-generaal van de NAVO naar het Oekraïne-conflict? Volgens de NAVO zijn Russische tanks en artillerie Oost-Oekraïne binnengetrokken. Westerse landen zijn woedend, maar ook machteloos. Moeten we toegeven dat Poetin zijn doel heeft bereikt: het bevriezen van de situatie in Oekraïne?

Israël
Allerlei geruchten vandaag over de Israëlische Mossad, die voorspelt dat er van de zomer weer een oorlog uitbreekt. Het leger spreekt het tegen. Maar het illustreert de oplopende spanning, met geweld in Jeruzalem, Tel Aviv en de bezette gebieden.

Is dit de derde intifada? Het buitenlandpanel met arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University en Israël-correspondent Willy Lindwer.

Assad
Moet de Syrische president Assad weg om IS te verslaan? De Amerikanen buigen zich nu over deze vraag om een nieuwe Syrië-strategie te ontwikkelen.

Maar hebben ze Assad juist niet heel hard nodig tegen IS? Daarover Ludy de Vos van Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

Visser deelt uit
Het Europese rapportcijfer van Martin Visser, Europa-expert van De Telegraaf. Wie heeft er goede zaken gedaan in Europa, of de plank juist helemaal mis geslagen?

De Wereld, elke donderdag om 15 uur