27 november l OPEC, Afghanistan en Google

De Wereld27 nov 2014
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

 Maar de nieuwe cijfers van het Britse Bureau voor Statistiek laten vandaag toch wat anders zien. Cameron’s plannetje  lijkt niet uit te komen. Afgelopen half jaar steeg het aantal migranten namelijk al naar bijna 300.000.Correspondent Lia van Bekhoven over hoe Cameron dit probleem denkt op te lossen en of migranten nou echt een probleem zijn in Groot-Brittannië.
Google
Het Europees Parlement wil Google opsplitsten en  minder machtig maken. Maar wat betekent dat? En waarom heeft de EU het op de Amerikaanse internetgigant voorzien.

OPEC
We merken het allemaal aan de pomp: In vier jaar is de olieprijs nog nooit zo laag geweest. En dat is niet alleen goed nieuws, maar roept ook vragen op: Want waarom grijptoliekoning Saoedi-Arabië niet in? Daarover ruziet de OPEC, de olie-producerende landen, die nu bij elkaar zijn in Wenen voor hun halfjaarlijkse vergadering. Vooral Rusland heeft te lijden onder de lage olieprijs: toeval of strategie. Daarover praat het buitenlandpanel met: Sijbren de Jong, strategisch energie-expert bij Haags centrum voor Strategische StudiesHans de Geus, economisch commentator bij RTL Z.

Afghanistan
We blijven langer in Afghanistan en we gaan weer vechten. De Amerikaanse president Obama gooide deze week al zijn plannen om, in de hoop de Taliban alsnog te verslaan. Zou Nederland die verantwoordelijkheid ook op zich moeten nemen? Ja, zegt Jorrit Kamminga. Hij is Afghanistan-deskundige bij Clingendael en hoofdgast. Want volgens hem stelt de Nederlandse inzet in Afghanistan nu weinig voor.

De Wereld, elke donderdag tussen 15 en 16 uur.