Blik op Europa: Duits succes delen
In Duitsland draait de economie op volle toeren en daarom wordt het nog steeds gezien als de economische motor van Europa. Maar de concurrentiekracht en de forse export zouden nadelige gevolgen hebben voor andere landen met de euro, vooral in Zuid-Europa.
En dus komt er uit verschillende hoeken kritiek; het Duitse succes staat niet in verhouding met de problemen en tekorten in de rest van de EU. En daarom moet het beter op elkaar afgestemd worden.
Paul Teule, docent Europese economie aan de Universiteit. "We zijn een muntunie dus dan kan je het niet hebben dat een deel van de unie zulke grote handelsoverschoten heeft en een ander deel tekorten. Laten we ons bewust worden van die enorme winst die we hebben behaald binnen de eurozone (ook Nederland heeft groot handelsoverschot) en laten we wat meer solidariteit tonen?"
Maar ING-econoom Carsten Brzeski is het daar niet mee eens: “Je gaat bij Bayern Munchen toch ook niet vragen om één speler minder op te stellen alleen omdat ze te goed zijn. De exportsuccessen komen door de sterke vraag uit de opkomende landen. Zuid-Europese landen gaan er niets van merken als Duitsland minder auto’s naar China gaat exporteren. En het is ook niet zo dat Duitsland de munt manipuleert of andere gekke dingen doet.”
Volgens Brzeski kan Duitsland zelf ook wat doen.” Er is een investeringsgat, in de afgelopen tien jaar is er te weinig geïnvesteerd door de publieke en private sector. Als daar iets aan gaat gebeuren en dat zal zo zijn dan kunnen zwakkere landen er profijt van hebben.” Volgens Teule zou Duitsland arbeid duurder te maken.
De Commissie gaat zich deze week buigen over de kwestie. In zijn laatste blog plaatste verantwoordelijk Europees Commissaris Olli Rehn vraagtekens bij de kwestie.