De Wereld4 nov '11 17:17

Gerda Verburg: geen voedselschaarste

Auteur: Freek Ewals

Er wordt genoeg voedsel geproduceerd om alle 7 miljard mensen op aarde te voeden. Dat zegt Gerda Verburg, de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Wereldvoedselorganisatie FAO en oud-CDA-minister van Landbouw in het programma BNR Bernard Hammelburg.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

Sinds begin deze week telt de wereld officieel 7 miljard mensen, in 2050 zijn dat er naar verwachting 9 miljard. Hoe voeden we zoveel monden?

Volgens Gerda Verburg hoeft de bevolkingsaanwas niet tot voedselschaarste te leiden. “Er wordt op dit moment voldoende voedsel geproduceerd in de hele wereld om niet alleen 7 miljard mensen, maar zelfs de 9 miljard mensen te voeden die we in 2050 verwachten.”

Honger
Dat er toch delen in de wereld zijn waar honger heerst, heeft volgens de oud-CDA politica andere oorzaken. Zo ligt “in Afrika 30 tot 40 procent van het geproduceerde voedsel, dat op het land staat en geoogst is, te verrotten.

Dat is om te huilen omdat er genoeg voedsel is maar het niet bij de consument terecht komt”, aldus Verburg.

Oplossing
De oud-ministervan Landbouw is redelijk optimistisch over de kansen om honger uit de wereld te verbannen.

“Het is nu een kwestie van organisatie, ook van het erbij betrekken van het bedrijfsleven. Want het kan niet alleen maar met hulp. Er moet een structuur komen die door Afrikaanse regeringen zelf moet worden ingevoerd.”

Hierbij denkt Verburg aan de mogelijkheid die boeren moeten krijgen om hun krachten te bundelen in coöperaties of boerenbonden om zo gezamenlijk zaad en kunstmest in te kopen maar ook om samen een goede prijs te maken voor de producten.

Zure melk
Deze producten moeten dan wel goed verwerkt kunnen worden want ‘als je in de ochtend koeien melkt maar de melk kan niet gekoeld worden en er wordt geen kaas, yoghurt of iets anders van gemaakt dan heb je ‘s avonds 100 liter zure melk die je weg kan gooien.’

Bedrijfsleven
Verburg ziet graag dat regeringen investeren in opleidingen voor boeren en in het particuliere bedrijfsleven.

Volgens haar pakt een aantal Afrikaanse regeringen dit goed op, en wordt er een klimaat gecreëerd waarin betrouwbare investeringen gedaan kunnen worden, en worden er veel bedrijven uitgenodigd om zich in Afrika te vestigen. Ook de eigen ondernemers worden meer gestimuleerd, zegt Verburg tevreden.

Hulp
Toch ziet de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Wereldvoedselorganisatie nog veel Afrikaanse regeringen die zich blijven “focussen op hulp van donorlanden. Het stoppen van die hulp is niet direct de oplossing maar wel het omzetten van die hulp naar investeringen.”

Chinees model
Verburg staat dan ook niet geheel afwijzend tegenover het omstreden ‘Chinese model’, waarin een land investeert in infrastructuur in ruil voor grondstoffen of landbouwgrond. Ze noemt het een “interessante benadering, gebaseerd op wederkerigheid in plaats van hulp.”

BNR Bernard Hammelburg is elke donderdag om 14.30 uur te horen op BNR Nieuwsradio.

Gerelateerde artikelen