De Wereld30 dec '11 15:51

Verslag | Tebowing voor Jezus [slideshow]

Auteur: BNR Webredactie

Amerikanen waren dit jaar in de ban van Tim Tebow.  Deze American football prof stelt zijn hele leven in dienst van Jezus Christus en hij bleef misschien wel dáárom op miraculeuze wijze wedstrijden winnen. Maar zondag moet hij de Denver Broncos naar de play-offs leiden, anders is het met de Tebow-legende alweer gedaan.

Tekst en audio: BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk.

Tim Tebow, een tweedejaars prof van 24, werd de afgelopen maanden een absoluut fenomeen in Amerika. En niet alléén vanwege zijn sportieve prestaties.

Ja, hij kwam in october van de reservebank toen het seizoen voor zijn team verloren leek en leidde zijn ploeg vervolgens naar 7 zeges. Denver maakte weer helemaal kans op de play-offs. Maar het ging vooral om de manier waaróp Tebow won: op miraculeuze wijze, met onmogelijk geachte come-backs in de laatste minuten na passes en andere acties die wonderlijk goed uitpakten.

Godswonderlijk misschien wel…

Alle dank aan Jezus, schreeuwde Tebow van de daken.  Zijn onwankelbare geloof inspireerde zijn ploegmaten. Omdat Tebow alles in zijn leven heel nadrukkelijk doet ter ere van Jezus Christus werd hij vooral dáárdoor voor miljoenen Amerikanen een idool.

Tebow is de meest nadrukkelijke Christen in het American football. Na iedere score knielt hij en buigt hij met z’n kop op z’n vuist voor Jezus. Dankzij deze opzichtige geloofsbelijdenis is de Engelse taal nu een nieuw werkwoord rijker: tebowing. Ik tebow, hij tebowt, wij tebowen. Op de website tebowing.com stromen nog steeds foto’s binnen van mensen die Tebow nadoen in zijn karakteristieke pose.

Nogal wat Christenen menen echt dat Tebow’s opmerkelijke prestaties rechtstreeks door God gegeven worden.

De Republikeinse presidentskandidaat Rick Perry mikt op dat soort rechts-evangelische kiezers.  Hij riep een paar weken geleden vol vuur dat hij de Tim Tebow van de Republikeinse voorverkiezingen wil zijn. Ook de in de opiniepeilingen achterliggende Perry lijkt namelijk een godswonder nodig te hebben om terug te komen van een achterstand, in zijn geval a.s. dinsdag bij de caucusverkiezingen in Iowa.

Tebow en de Denver Broncos begonnen direct na Perry’s uitspraak kansloos te verliezen . Twee keer op rij nu was er van miraculeuze come-backs geen sprake. Zondag is de laatste competitiedag in de NFL voordat de play-offs beginnen.  Tebow móet zijn ploeg tegen de Kansas City Chiefs naar de zege leiden om de play-offs te halen.

Of Jezus daarbij komt helpen is de oneerbiedige vraag.

Bij Saturday Nigh Live, de TV-comedy show van NBC, namen ze het culturele en religieuze fenomeen Tim Tebow hierover in een sketch in de maling, met een bezoek van Jezus aan de kleedkamer en Diens verzoek aan Tebow om zijn geloofsuitingen er tijdens de wedstrijd wat minder dik op te leggen.

Verliest Denver op zondag dan is de glans die een tijdje afstraalde van Tim Tebow en zijn miraculeuze zegenreeks weer snel vergeten.

---

Reinout van Wagtendonk is VS-correspondent voor BNR Nieuwsradio en 'Typisch Amerikaans'. Embedded sinds Reagan maar nog altijd verbaasd. Nu een tijdje wonende in Austin, Texas. Volg Reinout op Twitter: @BNRvs

Gerelateerde artikelen