Europa snel grootste olieverbruiker
Traditioneel is Amerika ’s werelds grootste olieverbruiker, maar in een jaar of drie zal Europa die eerste positie overnemen. Dat voorspelt Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland in BNR Bernard Hammelburg. Het is een ontwikkeling ‘met zeer grote gevolgen.’
Door Bernard Hammelburg & Freek Ewals
De Amerikanen beginnen er eindelijk in te slagen hun afhankelijkheid van buitenlandse olie te beheersen. In de laatste tien jaar is de import gedaald van 65 procent naar ruim 42 procent. "Je ziet twee dingen in Amerika," zegt Benschop. "Op gasgebied is Amerika, vooral door de revolutie van schaliegas, samen met Canada, nu zelfvoorzienend geworden en zal gaan exporteren."
Op oliegebied zie je het effect van grotere zuinigheid: de consumptie neemt niet toe. "Er wordt ook, zowel in Amerika als Canada zelf, méér olie geproduceerd, en de verwachting is dat we niet alleen schaliegas, maar ook schalieolie zullen hebben."
Gevolgen
Dat Amerika minder afhankelijk wordt van de import van olie, vooral uit het Midden-Oosten, zal grote gevolgen hebben. "Daar moeten we in Europa over nadenken", zegt Benschop.
Maar ook de veranderingen op de aardgasmarkt zijn enorm belangrijk. "De prijs van gas daalt in Amerika nu zo, dat er sprake is van de terugkeer van industrie. Je ziet dat de energiekosten in Amerika omlaag gaan, maar de loonkosten in China omhoog. Je ziet General Electric nu de eerste fabrieken weer terughalen naar Amerika. Shell gaat ook een nieuwe chemiefabriek in Amerika bouwen, en niet in het Midden-Oosten. Dat geeft Amerika een heel interessante voorsprong. En daar moet Europa serieus naar kijken."
Is op echt op?
Benschop is erop tegen beleid te voeren op grond van de veronderstelling dat olie binnen enkele tientallen jaren op is, want "omdat je er dan vanuit gaat dat het spul binnenkort op is" kijken we bij het zoeken naar alternatieven niet meer naar de vraag of het kosteneffectief is.
"Er worden nog zoveel velden ontdekt. Bijvoorbeeld Brazilië, dat nu een groot olieproducerend land is. De olie zit daar onder een dikke zoutlaag, waar we vroeger niet doorheen konden kijken, en nu wel. Maar ook de technologie om meer olie uit een veld te winnen. We halen doorgaans dertig tot 35 procent uit een veld en de rest blijft zitten. Als je dat percentage omhoog brengt, heb je weer enorme voorraden. Bij gas zie je dat er veel meer is dan we hebben aangenomen. Daar kun je prachtig elektriciteit mee opwekken, in plaats van met kolen, waardoor je veel minder CO2-uitstroot hebt. We kijken nu naar de transitie van olie naar gas, en bij huidig verbruik kijken we waarschijnlijk naar een voorraad van 250 jaar gas."
Luister naar het fragment of het hele interview via de gele knoppen bovenaan. BNR Bernard Hammelburg, elke donderdag om 14.30 uur.

Bernard Hammelburg
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gaat in zijn column in op de zaken van wereldbelang en plaatst de internationale politiek in context.