De Wereld6 dec '11 17:13

Nog geen Russische lente

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het is onrustig in Rusland door de protesten tegen het verloop van de parlementsverkiezingen. Maar van een Russische variant op de Arabische lente is nog geen sprake.

In Moskou wordt sinds dinsdagmiddag vier uur opnieuw geprotesteerd tegen de verkiezingen.

De sfeer op het Triomfplein is grimmig maar om te spreken van een Russische lente gaat te ver, zegt BNR-correspondent in Rusland Remco Reiding.

Er broeit iets
"Er is nog geen sprake van een Russische lente of serieuze opstand. Maar wat je wel voelt wel dat er iets broeit of dat dit het begin kan zijn van iets. Tot een maand geleden kreeg de oppositie nog geen duizend man op de been en nu zie je veel nieuwe gezichten", zegt Reiding.

Demonstreren tegen vervalste verkiezingen
Aanhangers van de oppositie besloten dinsdag weer te demonstreren omdat verschillende betogers maandag werden opgepakt.

"Nu zijn er dus weer een paar duizend op de been om te demonstreren tegen de arrestaties en vervalste verkiezingen", zegt Reiding.

Grimmige sfeer
Bij de demonstraties zijn zo'n honderd mensen gearresteerd. De sfeer is volgens Reiding dan ook grimmig: "Er hangt hier een nogal intimiderende sfeer waarbij mensen van de oppositie als ratten in de val zitten tussen de oproerpolitie en jongeren van de Kremlinjeugd. Die zijn opgetrommeld om hier tegenwicht te bieden aan de demonstratie van de oppositie."

Internet
Volgens Rusland-deskundige Hans van Koningsbrugge van de Rijksuniversiteit Groningen speelt het internet bij deze demonstratie een belangrijke rol. 

"Waar vroeger geen sociale media waren, kon je dat onder de pet houden, maar dat is nu een stuk moeilijker. Het is voor velen duidelijk dat het niet helemaal vlekkeloos verlopen is", zegt hij doelend op de verkiezingen.

Van Koningsbrugge sluit dan ook niet uit dat het Kremlin overgaat op het ingrijpen op internet. "Kennelijk is het Kremlin nerveus. Het zou mij niet verbazen als er restricties op internet zouden komen."

Gerelateerde artikelen