Egyptische revolutie was staatsgreep
Op het Tahrirplein in Cairo zijn opnieuw tienduizenden Egyptenaren samengestroomd om te demonstreren tegen wat zij zien als een staatsgreep van de strijdkrachten. Het ongeldig verklaren van de parlementsverkiezingen en het uitstel bij de uitslag van de presidentsverkiezingen zijn in hun ogen sabotage door de legertop, die aan de macht wil blijven.
Door Bernard Hammelburg & Freek Ewals
Volgens Carolien Roelants, Midden-Oosten-redacteur van NRC Handelsblad, is het verhaal veel cynischer: de revolutie van vorig jaar was helemaal geen revolutie, maar een staatsgreep door het leger.
“Je kunt verdedigen dat in februari vorig jaar niet een revolutie plaatsvond, maar een staatsgreep van het leger, dat Mubarak – een van de hunnen – overboord gooide om hun eigen macht te bestendigen,” aldus Roelants in het programma BNR Bernard Hammelburg. "Alles wat er sindsdien is gebeurd, valt in dat kader.”
Mubaraks zoon
De staatsgreep is niet door het leger georganiseerd, maar het moment is aangegrepen om toe te slaan. “Die revolutionairen op het Tahrirplein wilden echt democratie en echt vrijheid van meningsuiting.
“Het leger heeft dat aangegrepen om Mubarak, van wie ze toch al afwilden, te lozen. Het ging vooral om Mubaraks zoon, een rijke bankier met rijke bankiersvriendjes, die het leger helemaal niet zag zitten. Hij was een bedreiging voor hun eigen economische positie. Vergeet niet dat het leger ongeveer veertig procent van de Egyptische economie in handen heeft.” Mubarak had zijn zoon aangewezen als opvolger voor het presidentschap.
Uitslag verkiezingen
Roelants verwacht dat het nog geruime tijd kan duren voordat bekend wordt wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen: Mohammed Mursi van de Moslim Broederschap, of Ahmed Ahafiq, die deel uitmaakte van de regering-Mubarak.
Beiden claimen te hebben gewonnen, en beiden beschuldigen elkaar van malversaties bij het tellen van de stemmen. Het kan zijn dat de kiescommissie die de uitslag heeft uitgesteld onder druk staat van het leger, aldus Roelants. “Maar je mag ook niet uitsluiten dat er echt veel klachten moeten worden onderzocht.”
Moslimbroeders woedend
Het besluit om de parlementsverkiezingen ongeldig te verklaren is genomen door een groep rechters, op basis van een grondwettelijke redenering waar wel iets voor te zeggen is. “Tweederde van de zetels zijn gegaan naar politieke partijen. Eenderde ging – zoals ook vroeger – naar onafhankelijke kandidaten. De klacht was dat die onafhankelijke kandidaten helemaal niet onafhankelijk waren, maar deel uitmaakten van partijen.”
De Moslimbroeders staan op hun achterste benen, omdat zij de parlementsverkiezingen hadden gewonnen, en nu vrezen hun meerderheid bij nieuwe verkiezingen kwijt te raken.
Luister naar het interview met Carolien Roelants via de gele knop bovenaan.
BNR Bernard Hammelburg, elke donderdag om 14.30.