Column Bernard Hammelburg | Opera: "De Barbaar van Rome"
In het land van de Barbier van Sevilla, is net een fonkelnieuwe opera af: de Barbaar van Rome. Zoals met alle opera’s valt er aan het verhaal nauwelijks een touw vast te knopen.
Het gaat over ene Silvio, een steenrijke, ijdele parvenu, van wie iedereen weet dat hij een corrupte oude viezerik is, maar die toch met overweldigende meerderheid door het volk tot leider wordt gekozen. De mensen weten best dat de Barbaar van Rome een verdacht sujet is. Niettemin wordt hij zeventien jaar lang op handen gedragen.
En dan keert plotseling het tij. Buitenlandse bondgenoten, die Silvio ook al die jaren de hemel in hebben geprezen, onthullen dat hij – feitelijk in zijn eentje – de oorzaak is van al hun problemen: van hun ineenstortende markten, van hun plotseling waardeloze dukaten, van hun onverkoopbare huizen en van de wanhoop van hun werkeloze kinderen. Hetzelfde volk dat hem zeventien jaar heeft bewonderd, stuurt hem nu met pek en veren de stad uit. Uit de coulissen stapt een suffige ambtenaar van wie nooit iemand heeft gehoord, ene Mario, en die redt het land.
Allemaal onzin? Natuurlijk, maar hoe kan het dan dat een deftig medium als de Economist schrijft dat Berlusconi de man is die ‘in zijn eentje de munteenheid verpeste.’ Sterker nog: “De Economist,” schrijft de Economist, “beweert al jaren dat Berlusconi ongeschikt is. Van 2001 tot 2010 groeide de economie in zijn land minder dan waar dan ook ter wereld, met uitzondering van Haïti en Zimbabwe.”
Een ander deftig blad, de Duitse Spiegel, doet dapper mee aan het waarschuwen achteraf. Ja, op de redactie hadden ze al jaren in de gaten dat deze Silvio de markten naar beneden sleurde, maar dat het onder leiding van opvolger Mario Monti wel weer goed kan komen. De Britse Guardian wist het ook al die tijd: de Barbaar van Rome heeft zeventien jaar groeiende armoe, illegale prijsafspraken, georganiseerde misdaad, een gigantische zwarte markt en een massale vlucht van academici op zijn geweten.
Van deze simplistische onzin klopt natuurlijk niets. Dat de markten plotseling opveren, en dat de Europese Unie nu net doet alsof de aftocht van deze ene Barbaar van Rome de oplossing van alle problemen is, maakt deze opera, zoals zo dikwijls met opera’s, lekker om naar te luisteren, maar inhoudelijk potsierlijk.
Bernard Hammelburg
---
Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.