De Wereld9 jun '11 15:54

Pechtold: Nederlandse F16's moeten meevechten in Libië

Auteur: Karin Backx

D66 vindt dat het tijd is om “het rondjes vliegen” van Nederlandse F16’s boven Libië uit te breiden tot actieve deelname aan de oorlog, dus ook het beschieten of bombarderen van Libische doelen. Dat zegt fractievoorzitter en buitenlandwoordvoerder Alexander Pechtold in BNR’s De Wereld volgens Hammelburg.

Door Bernard Hammelburg & Freek Ewals
“Als het doel is Kadaffi te stoppen, als het doel is te zorgen dat er rust komt in dat land, als het doel is de mensenrechten te bevorderen, dan vind ik dat je daar geen restricties voor moet hebben,” aldus Pechtold.
De fractieleider van D66 vindt de huidige actie van de Nederlandse strijdkrachten – controlevluchten door zes F16’s – te symbolisch. “Als de regering komt met het voorstel: iets meer taken, en daarnaast ook te zorgen voor de burgerbevolking die niet meer onder Kadaffi’s controle staat, zal ik dat welwillend overwegen."
Verlenging missie
De NAVO heeft inmiddels besloten de missie in Libië te verlengen. Vrijdag bespreekt het kabinet-Rutte dit verzoek. In geval van verlenging van de Nederlandse deelname, en vooral wanneer de taken van de Nederlandse strijdkrachten worden uitgebreid, is daarvoor een nieuwe “Artikel 100”-brief aan de Tweede Kamer nodig.
Onlangs suggereerde GroenLinks buitenlandwoordvoerder Mariko Peters in De Wereld volgens Hammelburg dat wellicht inzet van grondtroepen nodig zal zijn om Kadaffi te verdrijven. Pechtold gaat dit “voorlopig wat ver”.
De Wereld volgens Hammelburg, elke donderdag om 19.30 uur op BNR

Gerelateerde artikelen