De Wereld4 aug '16 19:16

It's the Economy Stupid! - De Credit Card Index

Auteur: BNR Webredactie

Tegenwoordig struikel je over de vertrouwensindices. Je hebt ze in alle soorten en maten, tot en met de hamburgerindex: hoeveel hamburgers kun je kopen voor je geld? Tijd voor een eenduidige, betrouwbare index, bepleit economieredacteur Jelle Maasbach: de Credit Card Index.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat sluit aan op de recente cijfers over de schuldenlast van Amerikanen op hun creditcard: 18 miljard dollar in de afgelopen drie maanden. 'Banken krijgen tussen de 12 en 14 procent rente op geld dat ze gratis krijgen. Ik ben heel degelijk opgegroeid met 'als je het geld niet hebt, hoef je het niet meteen te lenen. Maar dit is volgens The Financial Times de grootste toename sinds 2007. En dat is juist het jaar dat Amerikanen heel veel schulden maakten', zegt Maasbach in BNR De Wereld.

Zelfs bankanalisten zeggen dat deze strategie onder de huidige omstandigheden niet eens heel onverstandig is. Maar ja, dat kan zo omslaan. 'Er zijn gewoon zorgen. De Amerikaanse economie staat er wel sterker voor dan toen, maar we weten niet hoe het gaat lopen.' Daarom: hoogste tijd voor een nieuwe index, de Credit Card Index, bepleit Jelle Maasbach. 'Dan kun je zien of de schuld groot of klein is, of er sprake is van een af- of toename en wanneer we dat enorme bedrag voor het laatst hebben gezien.'

Gerelateerde artikelen