Digitaal18 dec '13 13:46Aangepast op 18 dec '13 17:43

BNR Digitaal 18 december | Elektronisch stemmen & drones

Auteur: BNR Webredactie

Deze aflevering van BNR Digitaal gaat over de terugkeer van het elektronisch stemmen bij verkiezingen en de steeds kleiner wordende drones.

Herbert Blankesteijn
Herbert Blankesteijn

Elektronisch stemmen
Nederland gaat mogelijk weer gebruik maken van computers om te stemmen. Dat heeft een onderzoekscommissie vandaag geadviseerd aan de regering. Maar in plaats van een computer die je stem registreert, komt er straks een bonnetje uit het apparaat dat je in de stembus moet stoppen. Die bonnetjes worden vervolgens elektronisch geteld. In 2007 werd de oorspronkelijke stemcomputer afgeschaft, omdat er mee gefraudeerd kon worden. Een van de grootste tegenstanders van de stemcomputer destijds, Arjen Kamphuis, zat in de onderzoekscommissie en schuift vanmiddag aan.

Drones
Ze worden steeds kleiner en ze doen steeds meer dingen uit zichzelf: drones. De TU Delft ontwikkelde een piepkleine automatische piloot voor drones, waardoor de apparaten niet meer op afstand bestuurd hoeven worden. Zo heeft de universiteit sinds kort een robotlibelle rondvliegen. Bart Remes is onderzoeker en betrokken bij de projecten, hij komt uitleggen wat je allemaal kan met die piepkleine vliegende robots.

De backup van vandaag is Erwin Blom van Fast Moving Targets.

BNR Digitaal: iedere woensdag om 15:00 uur.

Gerelateerde artikelen