Digitaal21 jun '12 07:17

Ecuador in dubio over Assange

Auteur: Pieter van den Akker

Ecuador neemt alle tijd om een beslissing te nemen over het asielverzoek van Julian Assange. De WikiLeaks-oprichter vluchtte naar de ambassade van Ecuador in Londen om uitzetting te voorkomen.

De asielaanvraag van WikiLeaks-oprichter Julian Assange vereist een 'diepgaande analyse' omdat hem in de VS mogelijk de doodstraf boven het hoofd hangt. Dat zei de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino in de nacht van woensdag op donderdag.

De Australiër Assange vluchtte dinsdag naar de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vroeg asiel aan bij het Zuid-Amerikaanse land om zijn uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar wacht hem een proces wegens verkrachting en aanranding. Assange vreest dat hij uiteindelijk in handen van de VS komt. Daar dreigt een zware straf, omdat hij vanaf begin 2010 honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft onthuld.

'Recht op leven'
De minister verklaarde dat Ecuador 'het recht op leven en op vrijheid van meningsuiting zal beschermen'. De Ecuadoraanse regering wil de tijd nemen, die nodig is om een weloverwogen afweging te maken, aldus de minister. Eerder die dag had een Ecuadoraanse onderminister laten weten dat het land binnen 24 uur over de asielaanvraag van de Australiër Assange wil beslissen.

Gerelateerde artikelen