Digitaal15 jun '11 16:10

Dieven iPad-ontwerp gestraft

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een rechtbank in China heeft drie mensen veroordeeld voor het stelen van het ontwerp van Apple’s iPad 2. Met het ontwerp werden goedkope kopieën van de tablet op de markt gebracht.

De iPad 2 was net als zijn voorganger vanaf de lancering een verkoopsucces waar concurrenten niet goed aan wisten te tippen. Ondanks dat veel fabrikanten proberen met eigen technische features de pad van Apple te overtroeven, lijkt er nog geen echte iPad-killer op de markt te zijn.

Het mag dus geen verrassing heten dat het apparaat veelvuldig wordt gekopieerd. Ook in het geval van de drie veroordeelde Chinezen gaat het om een goedkope kopie.

Ontwerpen gestolen uit fabriek

Vorig jaar werden de ontwerpen van de iPad 2 vanuit de Foxconn fabriek gestolen. Twee medewerkers van de fabriek wisten de ontwerpen te verkopen aan een medewerker van Maita Electronics. Zij vingen ruim 21-duizend euro voor de ontwerpen. Met de ontwerpen werden iPad 2’s gemaakt en verkocht ver voordat Apple de iPad 2 zelf wist uit te brengen.

Wrijving China en handelspartners

Piraterij en plagiaat van consumenten electronica tot aan luxe handtassen en kleding veroorzaakt al langer wrijving tussen China en haar handelspartners. De verkoop van nepkleding en andere producten heeft al miljarden euro’s gekost aan inbreuk van intellectueel eigendom.

Straffen

De medewerker van Maita Electronics werd veroordeeld tot 18 maanden cel en een boete van ongeveer 15-duizend euro voor het kopen van het de ontwerpen van twee fabrieksmedewerkers van Foxconn. De medewerker van het electronica-merk zou het ontwerp voor ruim 21-duizend euro hebben gekocht. De fabrieksmedewerkers van Foxconn kregen celstraf, werk ontzegging en een fikse boete.

iPed

Bij de launch van de eerste iPad kwam er in China ook al een nepvariant op de markt. Deze iPed kostte maar een fractie van het originele echte product.

Gerelateerde artikelen