Digitaal10 jun '11 07:08

Sms komt helemaal terug dankzij sms-killers

Auteur: Herbert Blankesteijn

Een nieuwtje van Apple deze week: iMessage. Een app voor tekstberichten tussen iPads, iPods Touch en iPhones. Zo drijft Steve Jobs een extra nagel in de doodkist van sms. Of niet?

Het is begrijpelijk dat veel bedrijven denken te kunnen wat Whatsapp kan. Het is logisch dat ze proberen Whatsapp te overtreffen. Als Larry Page en Sergej Brin in 1998 had gedacht: "Er zijn al zoekmachines, laten we wat anders gaan doen," zaten we nu nog met Altavisa, Lycos en Hotbot. Vandaag leven we wat betreft mobiele tekstberichten in een consumentenparadijs. We hebben keus, hoera, uit Whatsapp, XMS (van eBuddy), Viber, iMessage, Ping (op de Blackberry) en een hele hoop andere.

Het probleem is alleen dat geen van die diensten kan communiceren met de rest. Dat betekent dat elk nieuw initiatief het landschap extra verrommelt. Het wordt zo alleen maar moeilijker via mobiel internet tekstberichten te versturen. Heeft degene die ik wil benaderen Whatsapp, of toch iMessage, of was het nog wat anders?

Als je op dit moment wilt bezuinigen op sms-kosten, ben je niet goed wijs om een dienst te gebruiken als Ping of iMessage, die alleen werken op een bepaald type apparaten. Zo weet je zeker dat je maar een klein deel van je contactpersonen kunt bereiken. Een zinnig mens kiest voor de marktleider en dat is Whatsapp. Beschikbaar voor ieder type mobieltjes. Alleen zó is de kans maximaal dat je degene kunt bereiken die je zoekt - tenzij je voortdurend twee of meer applicaties geopend wilt houden op je telefoon, alleen al voor tekstberichten.

Mocht het publiek serieus verdeeld raken over verschillende berichten-apps, dan is er straks maar één dienst waarmee je echt iedereen kunt bereiken zonder gepieker, gedoe en frustratie. En dat is good old sms.

Gerelateerde artikelen