Social media denkt teveel voor ons na
Facebook, Twitter, Google en andere internetdiensten moeten transparanter zijn over de gebruikersprofielen die ze hanteren.
Daarvoor pleitte Frans Brom: hoofd Technology Assessment van het Rathenau Instituut, woensdag in BNR Digitaal naar aanleiding van het nieuwe boek 'Voorgeprogrammeerd'.
Gids
Google en verschillende sociale media platforms dienen inmiddels als gids door de internetkrochten. Het web wordt daarmee de adviseur voor ons dagelijks leven. Om de informatie te kunnen personifiëren bewaren deze media allerhande informatie over zijn gebruikers.
“Soms is dat heel fijn, anders zou je enorm verdwalen. Je moet je er echter wel bewust van zijn; soms wil je het buiten de gebaande paden zoeken, wil je iets anders of ben je zelf veranderd”, zegt Brom.
Niet meer kunnen kiezen
“Het is heel goed om geholpen te worden, alleen wordt je soms zover geholpen dat je zelf niet meer kunt kiezen. Als je bijvoorbeeld de like button aanklikt op een website, moet je je wel realiseren dat deze ook gebruikt worden om kennis over jou te creëren die je vervolgens weer terug krijgt in je selectie zoekresultaten en in advertenties."
Web 2.0
Tot een aantal jaar geleden werd het web overstemd door schreeuwerige reclames en opdringerige push-ups. Het sociale web, Web 2.0, zou daar verandering in brengen. De gebruikers zouden zelf wel uitmaken wat relevant is.
Uiteindelijk blijft het Web 2.0 toch ook zeer nuttig voor persoonlijke marketingdoeleinden. De like-, Hyve this-, tweet- en Google+-knoppen maken het web niet alleen relevanter voor de gebruiker, maar ook voor de adverteerder.
Ook bedrijven moeten opletten, waarschuwt Brom. “Wie op de like knop klikt op jouw website, geeft daarmee aan geïnteresseerd te zijn in het product. Daarmee is de kans groot dat zij dus ook advertenties te zien krijgen van concurrerende bedrijven.”
Zuilen
Het gepersonifieerde internet kan uiteindelijk leiden tot een terugkering van de ‘zuilenmaatschappij’. “Uiteindelijk wordt het een groep van allemaal dezelfde type mensen. Op Facebook kom je via gedeelde vrienden in contact met anderen, FourSquare laat je zien waar je heen wilt en via Twitter volg je mensen met dezelfde opinies. Daardoor kom je minder snel in contact met andere ideeën die je weer aan het denken zetten.”