7 juni: Apple wijst de weg, maar je hoeft niet mee
Daar was-ie weer, Steve Jobs, van zijn ziekbed gelicht en wéér een paar kilo magerder. En met wéér zo'n messiaanse boodschap. De Cloud gaat het worden, de iCloud om precies te zijn.
Je foto's, muziek, wat voor bestanden dan ook, allemaal op internet. Dan kun je er met elk van je computers, mobieltjes en andere gadgets makkelijk bij. Als St. Jobs dat zegt, dan is dat zo.
Ik weet nog goed dat in 1998 de iMac werd aangekondigd, het eerste belangrijke product van Apple na de wederkomst van Jobs. Dat ding had geen diskette! Dat vond ik een uitstekende reden om nooit een iMac te kopen. Ik heb nog jaaaren diskettes gebruikt: veel sneller en makkelijker dan internet om bestanden van de ene naar de andere pc te krijgen, een godsvermogen goedkoper dan de toenmalige usb-sticks van 64 MB, en ook handig om een pc van op te starten.
Met andere woorden, Steve Jobs krijgt wel gelijk, maar dat wil niet zeggen dat hij het nu al heeft.
Voor een deel is het alweer een antiek idee, die cloud. Hotmail is een uitstekend voorbeeld: zowel de mailsoftware als de berichten zelf staan op internet. Deze dienst is in 1996 opgericht. Bloggen bestaat al meer dan een decennium. Diensten als Dropbox worden nu veel gebruikt maar de online harddisks zijn uitgevonden tijdens de internethype, eind jaren 90 - toen nog met maar enkele tientallen MB's per account.
Jobs zegt terecht dat je stapelgek wordt van het schuiven met je bestanden. Staat de muziek die je hebt gedownload op je pc al op je muziekspeler? Staan de foto's die je hebt gemaakt met je camera al op je iPad? Als elk van je apparaten alle nieuw gemaakte bestanden automatisch 'naar boven' stuurt en als elk apparaat dáár altijd eerst even kijkt of er nog wat nieuws is bijgekomen, heb je als rest of us die hoofdbrekens niet meer. Google heeft dat voor een deel al goed voor mekaar: mijn agenda en mijn adressenboek worden automatisch op internet bijgehouden door mijn pc's, mijn tablet en mijn mobieltje. Elk apparaat heeft altijd binnen minuten alle wijzigingen. Dus ook wat dat betreft is Apple vooral laat.
Maar in een ander opzicht zijn ze juist te vroeg, en dat geldt evengoed voor de cloud-diensten van bijvoorbeeld Amazon en Google. Al je bestanden online is leuk, maar dan moet je er wél altijd bijkunnen. Mobiel internet is daarvoor nog niet betrouwbaar genoeg. Je muziek afspelen vanuit de cloud is geweldig, maar pas als de mobiele verbindingen snel genoeg zijn en als ook je auto internet heeft. En dan hebben we het nog niet over het dataverkeer, dat we binnenkort per MB zullen moeten afrekenen.
Zolang dat allemaal niet goed geregeld is, blijft het nodig steeds te bedenken wat je 'aan boord' wilt hebben op welk apparaat, en heeft je opslagplaats in de cloud de rol van een reservekopie. Al is de ruimte die Apple zijn klanten biedt daarvoor met zijn 5 GB weer te klein. Zelf beveel ik Microsofts SkyDrive aan: 25 GB gratis voor iedereen, klant of niet. Gebruik ik ook alweer drie jaar.
Kortom, ik heb een sterk iMac-gevoel. De komst van de cloud is even zeker als het vertrek van de diskette destijds. Maar laat een ander de kinderziekten maar krijgen.
Herbert Blankesteijn
---
Herbert Blankesteijn schrijft wekelijks voor BNR.nl een column over een actueel thema op het digitale vlak. Daarnaast is Herbert dagelijks van maandag tot en met donderdag te horen en te lezen met Internet Vandaag, en presenteert hij iedere donderdagavond BNR Digitaal.