Digitaal2 nov '11 09:55

2 nov: HCC wil toezicht veiligheid overheidsdiensten

Auteur: Herbert Blankesteijn

De vereniging voor computergebruikers HCC pleit voor een toezichthouder die kan ingrijpen als de veiligheid en privacy van burgers in het geding komen.

Naar aanleiding van 'lektober', de campagne over datalekken van nieuwssite WebWereld, publiceert HCC vandaag een manifest waarin op de instelling van zo'n toezichthouder wordt aangedrongen.

De vereniging zou graag zien dat zo'n orgaan gevraagd en ongevraagd adviezen kan uitbrengen.

"Bovendien moet deze toezichthouder de bevoegdheid hebben de desbetreffende site voor communicatie af te laten sluiten indien de privacy en veiligheid van de burger in het geding komt", zegt Arda Gerkens, directeur van HCC, in BNR Digitaal.

"Zo'n toezichthouder moet onafhankelijk zijn", zegt Gerkens. "Anders kom je in politiek vaarwater terecht. Als een site te slecht beveiligd is, moet die organisatie hem ook echt stil kunnen leggen."

Oplossing
"Een externe controleur is echt nodig, blijkt uit de campagne van WebWereld", zegt de directeur. "Een groot deel van de overheid zegt: 'Het valt allemaal wel mee, gaat u maar lekker slapen' en dan blijkt een paar dagen later dat het probleem nog groter is dan we eigenlijk dachten."

"We hebben het hier over privacy-lekken. Ze stelen geen goederen uit een winkel maar mijn goederen uit hún winkel. Je moet er als burger op kunnen vertrouwen dat ze hun best doen om deze informatie goed te beveiligen", zegt Gerkens.

Niet effectief genoeg
"Goed idee", zegt Jasper Bakker, redacteur van WebWereld. "Dit speelt al jaren, Lektober is niets nieuws. De bestaande organisaties zijn niet effectief genoeg gebleken. Laten we daar iets aan doen. Ik ben bang dat we onze campagne volgend jaar oktober weer heel gemakkelijk kunnen herhalen."

Gerelateerde artikelen