Uitzending 13 april | Klimaatzaak, zonnepanelenfabriek en Chinees klimaatkinderboek
Kun je het milieu redden in de rechtszaal? Morgen zal het blijken, want dan staan de Nederlandse staat en millieuorganisatie Urgenda tegen over elkaar in de rechtbank in Den Haag.
Urgenda heeft de staat aangeklaagd, omdat deze te weinig zou doen om klimaatverandering te voorkomen. De organisatie wil radicale CO2-reductie afdwingen via de rechter. Hoe kansrijk is de zaak? Daarover spreken we met Geert-Jan Knoops, hoogleraar Politiek van het Internationaal Recht.
Zonnepanelenfabriek
In Brabant komt de grootste zonnepanelenfabriek van Nederland te staan. Het moet de comeback zijn van de zonnepanelenindustrie in Nederland. Orange Solar Power gaat 280.000 panelen per jaar produceren. Te gast is Guust Verpaalen, CEO van Orange Solar Power.
Minuut van de waarheid
Fossiel gas is tot 2050 een rendabele investering. Dat is de stelling, die we deze week in onze factcheckrubriek De Minuut van de Waarheid onder de loep nemen. De stelling wordt beoordeeld door Wim Turkenburg, emeritus energiehoogleraar en lid van het Groene Brein, het netwerk voor wetenschappers voor de nieuwe economie.
Chinese kinderboeken
De kinderboeken van Maurits van Huijstee worden in het Chinees vertaald. In Nederland verkocht hij al veertienduizend kinderboeken over de strijd van Diego Zonnesteek tegen klimaatverandering.
Permafrost
De kans is klein dat het smelten van permafrost in de poolgebieden leidt tot een abrupte klimaatverandering. Dat is de conclusie van een internationaal team onderzoekers, dat er over heeft gepubliceerd in Nature. Eén van de onderzoekers is Jorien Vonk, aardwetenschapper aan de Universiteit Utrecht. Zij is te gast.
Luister elke maandag om 15.30 uur naar BNR Duurzaam.