Uitzending 16 maart | High-tech industrie speurt op oceaanbodem, overstromingen en goedkopere windmolens
De metalen die nodig zijn om smartphones, tablets, windmolens en elektrische auto's mee te maken, raken op. Daarom kijken high-tech bedrijven nu naar de bodem van de oceaan. Want daar zijn nog heel veel metalen vandaan te halen.
Het is alleen nog niet bekend, wat zulke diepzee-mijnbouw, betekent voor het leven in de zee. Daarom gaan Europese onderzoekers dáár de komende drie jaar onderzoek naar doen. Een eerste expeditie naar de Stille Oceaan is vorige week vertrokken vanuit Panama. Eén van de onderzoekers is Henko de Stigter, geoloog bij het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Ook te gast is NIOZ-bioloog Dick van Oevelen.
Overstromingen
Het aantal mensen dat jaarlijks wordt getroffen door overstromingen, neemt de komende jaren met dramatische getallen toe. Rond 2030 worden alleen al 54 miljoen mensen getroffen door overstromingen van rivieren. Nu zijn dat jaarlijks nog 21 miljoen mensen. Dat blijkt uit analyse van vier Nederlandse organisaties, waaronder de Universiteit van Utrecht. Die analyse is gedaan met een nieuwe methode, de Aqueduct Global Flood Analyzer. Minister Ploumen presenteert die tool vandaag in Japan, op een wereldwijde conferentie over rampenbestrijding. In de uitzending Marc Bierkens, hoogleraar hydrologie aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan Deltares.
Luister elke maandag om 15.30 uur naar BNR Duurzaam.