BNR Duurzaam | Energieakkoord komt niet uit startblokken

Duurzaam21 apr '14 16:44
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

15.000 nieuwe banen. Miljoenen energiezuinige huizen. Vele honderden nieuwe windmolens. Dat was afgesproken in het energieakkoord. Maar een ruim half jaar na de ondertekening is er nog nauwelijks iets gebeurd, zeggen de uitvoerders van het akkoord. Ze wijzen onder meer naar Den Haag: regels en procedures zouden de uitvoering in de weg zitten.

Voor deze uitzending spraken we met:

- Thijs de la Court, Wethouder Lochem, bestuurslid E-decentraal en Lochem Energie;
- Titia Siertsema,voorzitter UNETO-VNI;
-
Joep Rats, directeur Economische & Verenigingszaken Bouwend Nederland;
- Siegbert van der Velde, directeur Natuur en Milieufederatie Groningen.

Banen
Er zouden 15.000 banen bijkomen, met name in de beginperiode. Vooral in de bouw en voor installateurs. In de bouw zijn er, zo blijkt, nog geen nieuwe banen bijgekomen en de installateurs zien dat het werk niet meer zo hard terugloopt als eerder, maar de vraag is of dat door het akkoord komt.

Bouwers en installateurs zitten dringend te wachten op een serieus energielabel voor huizen. Dat zou dé manier moeten zijn om huiseigenaren uit te leggen dat ze moeten isoleren, of een zuinigere boiler aan moeten schaffen. Er staat een vage tekst over in het akkoord. Siertsema: "Ik moet zeggen dat Kamp zijn best gedaan heeft, maar het is misgegaan in de Kamer".

Windenergie
Natuur en Milieufederaties zien dat we precies genoeg ruimte hebben gereserveerd voor de afgesproken 6000 megawatt aan windenergie op land. Dat kan alleen als er grote windmolens komen, maar kleine windmolens leveren minder weerstand op bij de omwonenden. "Straks staan er op de beste locaties alleen maar kleine molentjes en halen we onze doelstellingen niet". Een vergoeding voor de omwonenden zou een uitkomst kunnen bieden, maar daar wil minister Kamp niet aan.

Een van de troeven van het akkoord is energie opwekken met een coöperatie in jouw wijk: samen zonnepanelen of een windmolen neerzetten. De belastingregels zijn alleen nauwelijks uit te leggen. Van der Velde: "We hebben nu vier avonden gehad met honderd mensen die zuchtend onder het papier en de complexiteit formulieren doorakkerden met mensen van de belastingdienst"

Subsidies
Er zijn veel praktische problemen bij de uitvoering van het akkoord. Zo is bijvoorbeeld de business case voor een zonnepaneel vaak afhankelijk van subsidie. Die kun je pas aanvragen als je een aansluitnummer hebt voor het elektriciteitsnet. Maar dat nummer krijg je na oplevering van je paneel. Dat is een kip/ei-probleem waar wetten voor veranderd moeten worden.

Ook zo'n wettelijk obstakel: om dat zonnepaneel aan te sluiten moet je een nieuwe aansluiting laten graven. Wethouder Thijs de la Court die zonnepanelen op het dak van het stadhuis legde, wilde het regelen met een kastje van een paar tientjes. Dat mag helaas niet. Sleuven graven en kabels trekken kost zijn gemeente nu 5 tot 10.000 euro. Technisch onnodig, maar wettelijk onvermijdbaar.