Duurzaam28 feb '12 12:46

Duurzame energie is duurder dan fossiele

Auteur: Pieter van den Akker

Duurzame energie is duurder dan fossiele energie. Die mededeling bracht senior onderzoeker Ton van Dril van energie researchcentrum ECN dinsdag op BNR.

Van Dril, dinsdag te gast in BNR Paul van Liempt, ging in op de gedachte dat duurzame energie even duur is als fossiele energie. "Dat is niet waar", zo werkte de ECN-onderzoeker dit misverstand uit de wereld.

Van Dril: "Duurzame energie is voorlopig gewoon duurder. Dat gaat de komende vijf jaar nog zeker door. Daar moet je niet omheen draaien."

Hij benadrukte verder dat er "een aantal valide redenen" is om toch voor duurzame energie te kiezen: "de veiligheid van de atmosfeer, het klimaatprobleem, maar ook de betrouwbaarheid van de energievoorziening".

CO2-opslag
"Als we een energietransitie willen bereiken, dan zal er heel wat moeten gebeuren", ging de onderzoeker verder. "Wij denken dat je dan een belangrijk aandeel biomassa moet hebben, opslag van CO2 moet hebben, CO2-vrije elektriciteitsvoorziening moet realiseren en vooral heel veel energie moet besparen."

Hoe we dat gaan aanpakken? "De publieke voorkeur wijst vaak in de richting in energiebesparing", zei Van Dril. "Je hebt er beleid voor nodig, een veel verdergaand beleid om de heel ambitieuze doelstelling te realiseren. De overheid kan het niet alleen. Burgers en bedrijven moeten meedoen."

Sentiment
Probleem hierbij is dat bij het publiek het sentiment 'het zal mijn tijd wel duren' maar niet verdwijnt, zei de ECN-onderzoeker. "'De hele wereld moet meedoen."

Gerelateerde artikelen