Uitzending 6 oktober | Voedselverspilling en dure windmolenparken
Het bouwen van grote windmolenparken op zee kost de maatschappij bijna 5 miljard euro. En door het CO2-handelssysteem gaat de uitstoot van CO2 ook nog eens niet omlaag door de bouw van de parken. Dat staat in ieder geval in een onderzoek in opdracht van minister Kamp. Te gast is D66-kamerlid Stientje van Veldhoven
In Friesland is een voorstel voor de plaatsing van windmolenparken bekendgemaakt, waar zowel sceptische bewoners, milieu-organisaties en wind-ondernemers zich achter hebben geschaard. Te gast is Albert Koers, van de Stichting Hou Friesland Mooi, én betrokken bij de regiegroep Friesland voor de Wind, dat het plan heeft gemaakt.
Duurzame uitvaart
Binnenkort is er misschien een alternatief voor begraven of cremeren. Resomeren heet deze methode. Sommigen noemen het ook bio-cremeren. Volgens onderzoek van TNO heeft resomeren minder impact op het milieu, dan andere methoden. Deze week vergadert de Tweede Kamer over een wetswijziging die resomeren moet toestaan.
Voedselverspilling
Nederlandse bedrijven verspillen jaarlijks voor ongeveer 2 miljard euro aan voedsel, blijkt uit schattingen van de Wageningen Universiteit. Tien Nederlandse ondernemingen willen die verspilling drastisch omlaag krijgen. Ze hebben zich daarvoor verbonden aan Stopfoodwaste.nl. In de studio zijn Monique Juffermans, van Stopfoodwaste.nl.
en Eva Jansen van Bakefive,
Luister elke maandag om 15.30 uur naar BNR Duurzaam.