Duurzaam30 jun '14 14:32Aangepast op 30 jun '14 16:43

BNR Duurzaam | Vliegtuigstrepen, insecten en de postcoderoos

Auteur: BNR Webredactie

Als vliegtuigen langere routes afleggen, zou dat opwarming van de aarde tegen kunnen gaan. Dat staat in onderzoek van de universiteit van Reading.  

Door anders te vliegen, ontstaan er namelijk geen witte strepen in de lucht. En dié hebben nogal wat impact op het klimaat. Peter van Velthoven, klimaatonderzoeker bij het KNMI, legt uit hoe het zit.

Postcoderoos
Eén van de belangrijkste afspraken uit het energie-akkoord - de postcoderoos - ligt zwaar onder vuur. De regel is bedoeld om het lokaal opwekken van energie te stimuleren, maar nog bijna nergens in Nederland is er een project van de grond gekomen met hulp van de maatregel. Duurzaamheidsadviseur Henri Bontenbal en energie-ondernemer Jan-Willem Zwang vertellen waarom zij de regeling slecht vinden. PvdA-kamerlid Jan Vos is te gast, en reageert op de kritiek. Wil hij dat minister Henk Kamp de regeling omgooit?

Insecten
Het is een kwestie van tijd voordat vee gevoerd wordt met gekweekte vliegenlarven. Eiwitrijk, duurzaam en een gat in de groene markt. Verslaggever Elfanie toe Laer kreeg een rondleiding bij insectenkwekerij Jagran in Hillegom.

Luister elke maandag om 15:30 naar BNR Duurzaam. Herhaling maandag om 22:30, zaterdag om 10:30 en zondag om 08:00 en 14:00 uur.

Gerelateerde artikelen