Parasols moeten Great Barrier Reef redden
Parasols moeten de achteruitgang van het Great Barrier Reef tegengaan. De parasols moeten het grootste koraalrif van de wereld beschermen tegen opwarming en verbleking.
Dat stellen drie wetenschappers in het tijdschrift Nature Climate Change. "Ze zijn aan het zoeken naar maatregelen die kunnen helpen als de klimaatverandering maar door blijft gaan", vertelde Rik Leemans, hoogleraar milieusysteemanalyse aan de Wageningen Universiteit, dinsdag op BNR.
De klimaatonderzoeker legde uit: "Een manier is de verbleking tegen te gaan door schaduw aan te brengen boven het rif. Dat kan je natuurlijk niet boven het hele rif doen, het is 2600 kilometer lang en verschillende kilometers breed, dus dat is godsonmogelijk. Wat ze zeggen is dat het op kleine plekken eventueel kan. Bijvoorbeeld op plekken die heel erg belangrijk zijn voor toerisme, waar heel unieke koralen voorkomen."
Kwetsbaar
Wat hij ervan vindt om op deze manier in te grijpen in de natuur? Leemans: "Het is op een gegeven moment een noodgreep hè. Je ziet dat politici en het bedrijfsleven de uitstoot alleen maar laten groeien. Voor de afgelopen twintig jaar en de komende tien jaar zijn nauwelijks maatregelen aangekondigd. Dan zitten we met de verzuring van de oceanen en de opwarming van het zeewater. De koralen zijn ontzettend kwetsbaar. Dan ga je nadenken over de manier waarop je er iets aan kan doen zonder dat het mondiale klimaatprobleem wordt aangepakt. Dan kom je bij dit soort maatregelen uit."
Zwavel
Volgens Leemans is het niet uniek dat mensen op een dergelijke manier ingrijpen. Denk aan het aanbrengen van zwaveldeeltjes, hoog in de atmosfeer. "Die reflecteren het zonlicht om de aarde weer koeler te maken. Dat kost natuurlijk een ontzettende hoeveelheid energie en ze hebben een heleboel negatieve bij-effecten. Zwavel was vroeger de grote oorzaak van zure regen. "