Duurzaam18 mei '12 10:26

Dreigende handelsoorlog VS en China om zonnepanelen

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De VS gaan importheffingen van 31 tot 250 procent plaatsen op Chinese zonnepanelen. De maatregel is een vergelding voor het dumpen van zonnepanelen onder de kostprijs.

China wordt al langer beschuldigd van het verlenen van illegale staatssteun aan haar fabrikanten van zonnepanelen. Die zijn daardoor in staat om zonnepanelen op de Europese en Amerikaanse markten aan te bieden tegen spotprijzen.

Hierdoor zijn diverse Westerse fabrikanten al in de problemen geraakt. Chinese fabrikanten van zonnepanelen beheersen inmiddels meer dan 60 procent van de globale markt.

Heffing

Een dochter van het Duitse SolarWorld heeft daarom een klacht ingediend bij het Amerikaanse Department of Commerce. Deze heeft SolarWorld nu in het gelijk gesteld.

De importheffingen op Chinese zonnepanelen zullen 31 tot 250 procent bedragen. In oktober wordt een definitieve beslissing gemaakt. De regeling zal met terugwerkende kracht gelden tot 90 dagen voor de uitspraak van gisteren.

Gemengde gevoelens

De uitspraak is positief ontvangen door Amerikaanse producenten van zonnepanelen. Tegelijkertijd ontstond de zorg dat een importheffing zal leiden tot hogere prijzen. Daardoor kan de vraag naar zonnepanelen gehinderd worden.

Chinese fabrikanten reageerden getergd en vinden de Amerikaanse maatregel op hun beurt een verstoring van de marktwerking. Analisten zien een verhoogde kans op vergelding door de Chinese overheid.

Gerelateerde artikelen