Duurzaam29 dec '11 12:36

Winkels nemen kapotte spaarlamp niet aan

Auteur: BNR Webredactie

Supermarkten en winkels met huishoudelijke artikelen weigeren vaak oude spaarlampen in te nemen, terwijl ze daar wettelijk wel toe verplicht zijn.

Dat blijkt uit een inspectie door VROM bij 165 winkels. Bouwmarkten en woonwinkels accepteren wel kapotte spaarlampen., weet VROM. Ze mogen niet in de vuilnisbak omdat ze kwik bevatten.

De inspectie ging bij 165 winkels van 18 ketens langs. Bij de supermarkten namen 33 van de 50 bezochte winkels de lamp niet in. Bij de winkels met drogisterij- en huishoudelijke artikelen weigerde ruim de helft de oude spaarlamp. Bij de bouwmarkten en woonwinkels werd de regeling, op enkele uitzonderingen na, wel goed nageleefd.

In Nederland zijn de afgelopen jaren gemiddeld 14 miljoen spaarlampen verkocht.

Kapot lampje
De Raad Nederlandse Detailhandel vindt dat producenten en overheid meer moeten doen aan voorlichting. Slechts weinig mensen weten dat een spaarlamp apart moet worden ingeleverd. Winkeliers doen al van alles om de inzameling op poten te zetten. Maar volgens een woordvoerder is het nu eenmaal lastig om personeel dat maar een of twee keer per jaar iemand aan de toonbank krijgt met een kapot lampje, hier goed op te laten inspelen.

Gerelateerde artikelen