Heineken steeds efficiënter met water en energie
Bierbrouwer Heineken gaat steeds efficiënter om met water en energie. Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag over 2011.
Heineken heeft het afgelopen jaar de pijlen gericht op het efficiëntere gebruik van water en energie. Die inspanningen betalen zich uit.
Zo wist de bierbrouwer van 2010 naar 2011 zijn watergebruik terug te dringen van 4,5 hectoliter per hectoliter bier naar 4,3 hectoliter. Het doel is om in 2020 op 3,7 hectoliter te zitten.
Energie
Ook op het gebied van energie wordt er vooruitgang geboekt. De hoeveelheid verbruikte energie om één hectoliter bier, frisdrank of cider te produceren zakte van 166 MJ per hectoliter in 2010 naar 159 MJ per hectoliter in 2011.
In 2020 moet dit nog verder teruggedrongen zijn naar 130 MJ per hectoliter. Energie-efficiëntie is voor Heineken de belangrijkste manier om zijn CO2-uitstoot te reduceren.
Kanttekening
Toch zijn er wel wat kanttekeningen te maken. Zo maakt Heineken nog bijna geen gebruik van hernieuwbare energie. Ongeveer 1 procent van het totale energieverbruik is duurzaam.
Verder weet Heineken 95,5 procent van haar bijproducten te recyclen, voornamelijk als veevoer, maar op niet-recyclebaar afval is zeer beperkte vooruitgang geboekt.