Duurzaam11 dec '11 15:27

Gemengde gevoelens over klimaattop

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie is blij met de uitkomst van de klimaattop in Durban, Zuid-Afrika, ook al zijn er geen concrete afspraken gemaakt. Diverse milieuorganisaties zijn minder tevreden.

De deelnemers hebben een plan opgesteld om in 2015 tot een nieuw klimaatverdrag te komen, en daarmee "heeft de EU haar belangrijkste doel voor de conferentie bereikt''. Dat zei de Deense eurocommissaris Connie Hedegaard van Klimaat.

Daden
Volgens de milieuafdeling van de Verenigde Naties tellen niet de afspraken van Durban, maar de daden erna. "De grote vraag die velen hebben, is hoe en wanneer dit wordt omgezet in terugdringen van de uitstoot'', stelt UNEP-chef Achim Steiner. Het hoofd van het VN-klimaatbureau Unfccc, Christiana Figueres, toonde zich tevreden. Ze sprak van een "historische conferentie''.

Bindend
Volgens de Amerikaanse klimaatgezant Todd Stern waren de "harde'' onderhandelingen de moeite waard. ,,Voor het eerst is er een overeenkomst om te onderhandelen over een juridisch bindend akkoord, een juridisch instrument dat van toepassing is op alle landen - dat is iets nieuws. Dat betekent dus ook voor China, India en Brazilië en ze kunnen er niet meer omheen draaien.''

WNF: slap akkoord
De natuurorganisatie WNF is minder tevreden met het akkoord en noemt het "slap". Volgens het WNF zijn de natuur en de mens de dupe van opwarming van de aarde, en de organisatie vraagt zich af of klimaatconferenties, zoals in Durban, nog zin hebben. De onderhandelingen ontaarden in "uitputtingsslagen zonder concreet resultaat", stelt het WNF.

'Mislukt'
Ook Greenpeace en Friends of the Earth vinden dat de top is mislukt. "De landen op de klimaattop hebben hun oren laten hangen naar milieuvervuilers en geen maatregelen genomen die het klimaat redden," stelt Greenpeace zondag.

En volgens Friends of the Earth, de moederorganisatie van Milieudefensie, zijn "gewone mensen zijn weer in de steek gelaten door onze regeringen. Onder leiding van de VS hebben de rijke landen hun beloftes gebroken, de klimaatregels afgezwakt en de regels verstevigd die bedrijven de mogelijkheid geven te profiteren van de klimaatcrisis.''

Gerelateerde artikelen