Tweede kerncentrale is duur en onveilig
Een nieuwe kerncentrale in Nederland levert geen goedkope elektriciteit en creëert maar weinig werkgelegenheid. Ook is de veiligheid van zo’n nieuwe kerncentrale moeilijk te garanderen.
Het Wereld Natuur Fonds bevestigde zaterdag de uitkomsten van een rapport waarover NRC schrijft. Het WNF had het adviesbureau CE Delft opdracht gegeven het nut van een tweede kerncentrale te onderzoeken. Zo'n "tweede Borssele" is een wens van het kabinet Rutte. De Tweede Kamer debatteert maandag over de toekomst van de energievoorziening in Nederland.
Goedkope en schone elektriciteit
Het rapport zet serieuze vraagtekens bij argumenten die het kabinet aandraagt voor een tweede kerncentrale. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft gezegd dat de elektriciteit van zo’n centrale goedkoop en schoon zou zijn. Bovendien zou een tweede centrale belangrijk zijn voor de werkgelegenheid.
Hoge risicopremie
In het rapport spreekt CE Delft de beweringen van Verhagen tegen. Een nieuwe kerncentrale is relatief duur, omdat hij gebouwd moet worden zonder overheidssteun. Banken vragen daarom een hogere risicopremie op leningen. En deze moet de exploitant van zo’n centrale weer bij de klant in rekening brengen.
Te optimistisch
Frans Rooijers, directeur van onderzoeksbureau CE Delft reageer zaterdag op BNR: "Of de politici liegen durf ik niet te zeggen, maar ze zijn te optimistisch. We hebben gekeken naar alle kosten voor de nieuwe kerncentrale. Die vallen in de praktijk hoger uit dan van tevoren wordt ingeschat."