Duurzaam11 aug '12 14:13Aangepast op 11 aug '12 15:45

'Oliewinning is moderne slavernij'

Auteur: Fleur de Bruijn

Oliemaatschappijen zijn schuldig aan de klimaatverandering. Dat zei Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering aan de Universiteit van Wageningen, zaterdag bij BNR.

“Het is bizar wat oliemaatschappijen doen: ze blijven maar fossiele brandstoffen uit de grond halen en dat is zo effectief dat de aarde opwarmt en het poolijs smelt. En dan zeggen ze: dan kunnen we ook daar naar olie boren.”

Vellinga reageerde zaterdag bij BNR Duurzaam op de uitspraken van NASA-wetenschapper James Hansen. Volgens Hansen is er een verband tussen klimaatverandering en de extreme winters en zomers die de afgelopen jaren wereldwijd voorkwamen.

Verkeerde vraag
Vellinga vindt dat de discussie over klimaatverandering te ver is afgeweken van de kern.Wat het moeilijke van de discussie is: komt die droogte in Amerika nu door het broeikaseffect of zou die er anders ook zijn geweest? Beide is waar, je kunt hooguit zeggen dat de droogte door het broeikaseffect iets erger is, maar hoeveel erger, daar zou je dan over kunnen discussiëren. Maar de vraag is niet: is er een broeikaseffect en warmt de aarde op? Nee, de vraag die wordt gesteld is: hoeveel extreme gebeurtenissen krijgen we nu meer dan voorheen?"

Tij is te keren
Dat de aarde opwarmt is in ieder geval zeker, zegt Vellinga. Maar dat betekent volgens hem niet dat het tij niet te keren is. “Het kan wel tien graden warmer worden als je doorgaat met fossiele brandstoffen, maar als je daar nu zo snel mogelijk mee stopt, heb je kans dat je de opwarming nog binnen twee graden kunt houden, dat je kunt voorkomen dat de zeespiegel niet een meter stijgt, maar tien meter. Dus er is nog een heleboel te winnen.”

Tien graden warmer
“Ik praat over de lange termijn, als je nog 200 tot 300 jaar door zou gaan met fossiele brandstoffen, dan kun je de aarde wel tien graden warmer krijgen.” En dus moet er gezocht worden naar alternatieven. Want ‘iedereen die niet voor alternatieve brandstoffen is, is verkeerd bezig’ vindt Vellinga. “We zijn verslaafd aan olie." De hoogleraar noemt ons gebruik van fossiele brandstoffen ‘de slavernij van onze tijd’. “Onze kleinkinderen zullen zeggen dat we dit niet hadden moeten doen.”

Gerelateerde artikelen