Bijmengen met biobrandstof helemaal niet groen
In heel Europa wordt biobrandstof gemengd door de benzine en diesel die u aan de pomp koopt, maar dat is helemaal niet zo groen.
Dat zegt de vooraanstaande Duitse biochemicus en Nobelprijswinaar Hartmut Michel. De essentie van zijn betoog: het kan wel iets beter, iets groener, maar nooit zoveel beter dat het de moeite loont. Daarom zouden we ermee moeten stoppen.
Geert Bergsma van CE Delft: “De essentie is dat biomassa maar een klein deel van de energie in zonlicht opneemt en dat je vrij veel oppervlakte nodig hebt om energie te produceren, bijvoorbeeld vergeleken met zonnecellen.”
Beter resultaat
En dat wordt niet heel veel beter, zegt Sander van Bennekom, werkzaam bij Oxfam Novib en gespecialiseerd in biobrandstof. “De vooruitzichten om betere resultaten te boeken met de biobrandstof zijn heel beperkt.”
Dat heeft volgens hem niets te maken met wat wij doen, dat is gewoon de natuur. “Planten nemen ongeveer een procent op van het zonlicht, een procent wordt effectief omgezet in energie, de huidige generatie zonnecellen neemt twintig procent op. Dat zijn onvergelijkbare grootheden, als je op dezelfde oppervlakte zonnecellen zet, dan levert dat veel meer energie op.”
Hoge graanprijzen
De kritiek op het bijmengen van biobrandstoffen is niet nieuw, maar tot nu toe waren het vooral macro-economen die spraken over marktverstorende effecten van het verplicht bijmengen of ontwikkelingsclubs die vrezen voor hoge graanprijzen. En nu is het een vooraanstaand chemicus die voorrekent dat de belofte van de biobrandstof niet uit zal komen.
“De echte toekomst voor grote volumes biobrandstof, ik denk dat deze meneer dat effectief aantoont, die is er niet”, aldus Van Bennekom.