Groningen loopt op hete kolen
Het besluit van de provincie Groningen om elektriciteitsproducent RWE een natuurvergunning te geven voor de bouw van een grote kolencentrale heeft tot woede geleid bij milieu-organisaties.
Volgens de verantwoordelijke Groningse gedeputeerde Wiebe van der Ploeg (GroenLinks) zijn de negatieve gevolgen voor de natuur (vooral bruinvissen en zeehonden) "niet significant''. Hij concludeert dat uit nader onderzoek dat RWE heeft laten verrichten. Hoewel de provincie een kolencentrale bestempelt als "oude energie'', voldoet de nieuwe aanvraag aan alle voorwaarden, aldus Van der Ploeg.
Gedoogvergunning
RWE/Essent zal volgens de provincie verder "een stevig pakket aan compenserende maatregelen'' nemen. Zo zullen met steun van het bedrijf enkele honderden hectares aan natuurgebied worden aangelegd, onder meer in de Eems. Ook worden extra maatregelen getroffen in de stikstofgevoelige hoogveengebieden Fochteloërveen en Witterveld, beide in Drenthe.
De vorige natuurvergunning werd vorig jaar augustus door de Raad van State vernietigd. De bouw van de centrale, die de grootste van Nederland wordt en 2,6 miljard euro kost, kon daarna doorgaan op basis van een tijdelijke gedoogvergunning.
Extra maatregelen
In BNR's Avondspits liet Van der Ploeg weten achter de beslissing te staan. "Er is nu onderzoek gedaan, er is gemonitord en de punten van kritiek van de raad van State zijn nu aangevuld. Daarbij zijn er extra maatregelen voor de natuur genomen. Wij als Gedeputeerde Staten toetsen aan de natuurbeschermingswet, en daar voldoet RWE aan."
Dat hij zelf lid is van GroenLinks, een partij die lijnrecht tegenover kolencentrales staat, acht Van der Ploeg niet relevant. "Ik ben gezagdrager in Groningen en moet als toetser van de natuurbeschermingswet toetsen of de gevolgen acceptabel zijn voor de natuur. Of de kolencentrale veel CO2 uitstoot kan ik niet toetsen want dat is geen onderdeel van die wet."
Bezwaar
Milieuorganisaties Greenpeace en Natuur & Milieu, die al jaren een juridische strijd voeren tegen de centrale, hebben al aangekondigd opnieuw bezwaar te maken tegen de vergunning. "Kolencentrales zijn een ramp voor het klimaat, voor de luchtkwaliteit en voor de Waddenzee. En nu verkondigt de provincie zelfs dat de natuur erop vooruitgaat met de komst van een kolencentrale'', zegt Rolf Schipper van Greenpeace.