Duurzaam13 mrt '12 10:46

Studie toont verdienmodellen duurzame energie in gebouwen

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In opdracht van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) nieuwe verdienmodellen in kaart gebracht voor het toepassen van duurzame energie in gebouwen.

Uit het recent verschenen rapport 'Business models for renewable energy in the built environment' blijkt dat er vele economische aantrekkelijke manieren zijn om duurzame energietechnologie toe te passen in woningen, kantoren en andere gebouwen.

Barrières

De nieuwe verdienmodellen moeten de barrières slechten die er op dit moment nog bestaan voor toepassingen als zonnepanelen en warmte-krachtkoppelingen.

Zo zijn initiële investeringskosten vaak hoog en is de terugverdientijd lang. Ook lange vergunningsprocedures vormen een struikelblok. Weinig mensen hebben daarnaast kennis van de mogelijkheden op dit gebied.

ESCo en leningen

De onderzoekers hebben vele praktijkvoorbeelden uitgeplozen van over de hele wereld.

In Oostenrijk en Duitsland blijkt de Energy Service Company (ESCo) erg populair. Een ESCo onderzoekt welke technologie het meest geschikt is voor een bepaald gebouw en installeert deze. Vaak draagt de ESCo ook de installatiekosten, en wordt terugbetaald in de besparing op de energierekening.

In Amerika worden particulieren gestimuleerd duurzame technologie op hun woningen te installeren door lokale overheden. De technologie wordt voorgefinancierd door de overheid. In ruil daarvoor verhoogt de overheid de WOZ-waarde van de woning. De bewoner betaalt de investering terug in een verhoogde OZB-premie.

Nederland

ESCo's winnen langzaam aan populariteit in Nederland, maar de leningsconstructie komt hier nog niet voor volgens de onderzoekers.

ECN heeft diverse Nederlandse banken gevraagd om een reactie op de resultaten. Zij blijken geïinteresseerd, maar vinden de terugverdientijd toch vaak niet aantrekkelijk genoeg en de risico's te hoog.

Gerelateerde artikelen