Duurzaam5 mrt '12 13:31

Energietarieven sterk toegenomen

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2011 stegen de energieprijzen met 9 procent. De stijging is te danken aan de verhoogde leveringskosten van gas en de sterk toegenomen vraag naar aardolie. Onderzoek toont dat zonne-energie nu goedkoper is.

In 2011 steeg de olieprijs met 30 procent. De stijging ontstond door de verhoogde leveringskosten van gas, met als oorzaak de sterke stijgingen in de aardolieprijs.

De prijsstijging is verbonden aan internationale onzekerheden die van invloed zijn op de gevoelige vraag en aanbod van olie. Een voorbeeld daarvan is de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Consumentenprijsindex

In vergelijking met de Consumentenprijsindex zijn de energieprijzen de afgelopen vijftien jaar drie keer zo hard omhooggegaan als de prijzen van andere goederen en diensten. In 2012 gaat een gemiddeld huishouden 156 euro betalen voor gas en elektriciteit, dertien euro meer dan het voorgaande jaar.

Zonne-energie goedkoper

In tegenstelling tot de prijsstijging van fossiele brandstoffen, is de prijs van zonnepanelen in de afgelopen tien jaar met 80 procent gezakt. Onderzoek toont dat zonne-energie momenteel goedkoper is dan grijze elektriciteit.

Voor een kilowattuur zonnestroom betaalt de consument nu 21 cent, vier cent minder dan wat energieleveranciers rekenen. In de toekomst zal dit verschil nog verder groeien als de prijzen voor aardolie, aardgas en steenkolen blijven stijgen.

Gerelateerde artikelen