Internationale CO2-markt staat op instorten
Op de internationale CO2-markt kost een ton CO2 inmiddels minder dan een euro. In 2020 zal een overschot van 17 miljard emissierechten zijn opgebouwd.
Dat blijkt uit onderzoek van consultancybureau Thomson Reuters Carbon Point. Sinds de intreding van het Kyotoprotocol mogen de 55 deelnemende landen maar een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten. Als zij onder deze hoeveelheid blijven, mogen ze het overschot verkopen aan andere landen waardoor een internationale CO2-markt ontstaat.
Oorzaak
Door het ineenstorten van verschillende economieën vanaf de jaren ’90 en de huidige economische crisis hebben veel landen echter ruim onder de maximale hoeveelheid CO2 uitgestoten. Hierdoor is een enorm groot aantal emissierechten op de markt gekomen, die nauwelijks iets meer waard zijn.
Maatregelen
In de huidige situatie kan de internationale CO2-markt niet blijven voortbestaan. Tijdens een informele bijeenkomst in Bangkok werd er gediscussieerd over de te nemen maatregelen. G77, bestaande uit ontwikkelingslanden en China stelden voor om het overschot aan rechten van de markt te nemen. Rusland stemde echter tegen en de EU wilde geen positie innemen wegens interne meningsverschillen.