Bloed, melk en slijm als basis voor transistor
Een doorbraak maakt het mogelijk biologisch afbreekbare transistors op basis van menselijke eiwitten te produceren. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv (TAU).
Transistors vormen de basiselementen van moderne elektronische apparaten, zoals computers, TV-schermen en mobiele telefoons.
Het antwoord
In tegenstelling tot gangbare silicium transistors zijn de nieuwe ‘proteïne transistors’ biologisch afbreekbaar. De revolutionaire technologie vormt een antwoord op het groeiende probleem rondom elektronisch afval.
Vergelijking
De nieuwe transistors bieden, in vergelijking met silicium transistors, een grotere controle over de geleidbaarheid, geheugenopslag en fluorescentie.
Ook zijn de proteïne transistors veel kleiner. Dit maakt de proteïne transistors ideaal voor kleinere, flexibele apparaten die van kunststof gemaakt zijn in plaats van silicium.
Vervangers
De wetenschappers zijn er al in geslaagd op basis van de combinatie van bloed-, melk-, en slijmeiwitten de basis te leggen voor het creëren van biologisch afbreekbare TV-schermen.
De techniek zal verder ontwikkeld worden om volledige elektronische apparaten te maken op basis van organische materialen.
In de toekomst kunnen de nieuwe proteïne transistors gebruikelijke silicium transistors gaan vervangen.