Duurzaam22 aug '12 15:56

Negatieve smeltrecord voor Noordpool

Auteur: Anne-Greet Haars

Het zee-ijs op de Noordpool smelt zo snel dat een historisch dieptepunt nu onafwendbaar is geworden. Het vorige dieptepunt was in 2007.

En hoewel er al jaren wordt gezegd dat er steeds grotere delen van de pool zullen smelten, komt dat toch een beetje als een verrassing.

“Er is eigenlijk niet zoveel bijzonders aan de hand op de Noordpool dit jaar, behalve dan dat het ijs snel smelt”, zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar Polaire Meteorologie aan de Universiteit Utrecht. “Er is gewoon sprake van een bijzonder smeltjaar en dat komt dan toch omdat het zee-ijs in het Noordpoolgebied al decennia afneemt en dan kan je dit eens in de zoveel tijd verwachten.”

Zorgelijk
“De snelheid waarmee dit gebeurt is wel enigszins zorgelijk. Tot nu toe was er sprake van dat het Noordpool-ijs aan het einde van de zomer wel eens verdwenen zou kunnen zijn rond 2070. We verwachten nu dat dit toch al rond 2050 zou kunnen gebeuren. Dat betekent dat alle veranderingen die we in het Noordpoolgebied zien ontzettend snel gaan”, legt Van den Broeke uit.

“De modellen die we gebruiken voor de voorspellingen zijn conservatief, zoals we dat noemen. Dus die voorspellen een iets minder sterke afname van het zee-ijs. Het komt voornamelijk omdat het zee-ijs een moeilijk is om te modelleren. Daar is nog een weg te gaan.”

1 tot 2 weken
Dat dieptepunt is officieel nog niet bereikt vandaag. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dat wel gaat gebeuren, voglens Van den Broeke. “Je zou wel kunnen zeggen dat als er geen rare veranderingen optreden, binnen 1 tot 2 weken dat dieptepunt bereikt zal zijn. En dan is het dus minder dan in 2007.”

Gerelateerde artikelen