Duurzaam17 aug '12 11:59

Consument vraagt om deels duurzaam voedsel

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Voor een grote groep consumenten is volledig duurzaam eten een brug te ver, maar zij willen wel een stap in de richting doen. Er is een roep om deels duurzaam voedsel.

Een onderzoek van de LEI Wageningen UR onder 1.000 consumenten laat zien dat Nederlanders positief staan tegenover voeding die deels duurzaam is: producten waarvan niet alle ingrediënten biologisch zijn, maar wel een deel.

Van de ondervraagden geeft 76 procent een rapportcijfer van een 7 of hoger aan deels duurzaam voedsel. Dat is nog niet zo hoog als volledig duurzaam eten (cijfer 7,3), maar beter dan regulier voedsel (cijfer 6,8).

Volgens de onderzoekers van de universiteit in Wageningen is deels duurzaam voedsel vooral geschikt voor consumenten die een eerste stap naar meer duurzaamheid willen maken.

Geen communicatie
Europese wetgeving vormt een belangrijk obstakel bij het op de markt brengen van deels duurzaam voedsel. Hoewel het bereiden van producten met biologische ingrediënten is toegestaan, mag niet worden gecommuniceerd op de verpakking dat het deels duurzaam is. Consumenten krijgen daardoor geen informatie over het duurzame gehalte van voedingsproducten.

De meeste ondervraagden vinden dat hier verandering in moet komen en een 'bereid met'-label moet worden toegestaan mits minstens 50 procent van de ingrediënten duurzaam is.

Gerelateerde artikelen