Minder voedselverspilling kan makkelijk
Onderzoek toont aan dat de voedselverspilling in Nederland aanzienlijk kan verminderen wanneer de overheid de wetgeving rondom de houdbaarheid van voedsel versoepelt.
Wetenschappers van het LEI en Food & Biobased research Wageningen UR brengen de oorzaken van voedselverspilling in kaart in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
Doelstelling
In Nederland komt jaarlijks zo'n 9,5 miljoen ton aan voedsel, ter waarde van 4,4 miljard euro, in de vuilnisbak terrecht. Het ministerie wil daarom dat de voedselverspilling in het bedrijfsleven in 2015 met minimaal 20 procent is afgenomen.
Houdbaarheid producten
In het rapport komt duidelijk naar voren dat de 'Ten minste houdbaar tot'-termijn (THT) de voedselverspilling in het bedrijfsleven juist in de hand werkt. Veel niet-bederfelijke producten beschikken over een houdbaarheidsdatum, terwijl ze niet eens kunnen bederven. Hierdoor wordt voedsel vaak onterrecht weggegooid. De overheid kan de THT voor niet-bederfelijke producten daarom beter afschaffen.
2-uursborging
Ook in de horecasector werken hygiënecodes de voedselverspilling in de hand. Producten die niet langer dan twee uur gekoeld zijn mogen namelijk niet verkocht worden. Deze zogenaamde 2-uursborging kan volgens de schrijvers van het rapport makkelijk worden versoepeld.

Duurzaam
De Groene weg naar 2030. Harm Edens onderzoekt hoe we het beste en het snelste de doelen van het klimaatakkoord van Parijs kunnen halen.