Duurzaam8 feb '12 14:31

Nieuwe waterstoffabriek vermindert CO2-uitstoot

Auteur: Anne-Greet Haars

De nieuwe waterstoffabriek in het Botlekgebied die sinds eind vorig jaar draait en woensdag officieel is geopend, vermindert de uitstoot van het CO2 in de regio rond de Rotterdamse haven met 200.000 ton per jaar.

Air Products en ExxonMobil, de bedrijven achter het project, zeggen dat dit hetzelfde effect heeft als 90.000 auto's van de weg halen.

Duurzaam project
De fabriek, die in anderhalf jaar uit de grond werd gestampt en een investering vergde van 200 miljoen euro, werd als voorbeeld van een duurzaam project met enthousiasme begroet door de centrale en lokale overheid.

Productie
De fabriek produceert waterstof uit overtollig gas van de raffinaderij van ExxonMobil in de Botlek. De raffinaderij op haar beurt gebruikt de waterstof voor de ontzwaveling van olieproducten en bij de fabricage van petrochemische producten. Het project levert een energiebesparing op van 15 procent.

Olympische Spelen
Air Products levert ook andere raffinaderijen in de regio waterstof. Tijdens de Olympische Spelen in de zomer rijden er in Londen bussen op waterstof die in Rotterdam wordt geproduceerd.

Staatssecretaris Joop Atsma verrichtte de opening in aanwezigheid van onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

Gerelateerde artikelen