Voedselprijzen gaan omhoog
In de komende tien jaar worden de grondstoffen voor voedsel steeds schaarser. Omdat de voedselproductie de groeiende bevolking niet bij kan houden, betekent dit dat de prijzen van grondstoffen steeds hoger worden.
Dat staat in een rapport van de Rabobank dat zondag in Washington is gepresenteerd.
Volgens de Rabobank kunnen de problemen alleen worden opgelost als alle grote partijen in de productieketen samenwerken en samen streven naar een verdubbeling van de productie op duurzame wijze. Alleen dan is er in 2050 genoeg voedsel beschikbaar voor de wereldbevolking, die dan met 50 procent gestegen zal zijn tot 9 miljard. De boeren hebben straks echter slechts de helft aan water, landbouwgrond, fossiele brandstoffen en meststoffen beschikbaar, schrijft de Rabobank.
Innovatie in landbouw
De bank ziet heil in innovatie in de landbouw en in het verder
afbouwen van exportbelastingen op landbouwproducten. Dit zou een
landbouwproductie op de "meest efficiënte locaties en op de meest
efficiënte manier" mogelijk maken. Boeren moeten ook meer geld gaan
krijgen voor hun productie, denkt de bank. "Daarvoor zijn vrije handel
en eerlijke verdelingsafspraken nodig en daarvan is op dit moment nog
lang geen sprake."
Overheden zullen steeds vaker de levering van grondstoffen voor voedsel gaan regelen om hun burgers te kunnen voeden. Volgens de bank gaat de schaarste, als die na 2025 nog voortduurt, steeds meer geld kosten.