Duurzaam25 apr '11 10:01Aangepast op 25 apr '11 14:49

Bijna 100 ha in brand in Bovensmilde (update)

Auteur: Edme Koorstra

In het natuurgebied Fochteloërveen bij het Drentse plaatsje Bovensmilde is vanochtend brand uitgebroken. Tientallen hectares staan in brand. "Dit gaat richting de 100 hectare'', zegt beheerder Rombout Bennema van Natuurmonumenten. Het vuur is nog niet onder controle. Defensie heeft vanmiddag twee helikopters naar het natuurgebied gestuurd. Die gaan water uitstorten boven de brand.

Het gaat om twee Cougar-transporthelikopters, die vertrokken vanaf vliegbasis Gilze-Rijen in Brabant. Het blussen gebeurt met behulp van een zogenoemde Bambi-bucket, een waterzak die onder de helikopters wordt gehangen. In zo'n zak kan 2500 liter water. De Drentse brandweer denkt dankzij de inzet van blushelikopters de grote brand snel onder controle te hebben.
Brand in Witterveld
Gisteravond woedde er al brand op een voormalig schietterrein van defensie in Witterveld, niet ver van het TT-circuit. Ongeveer 5 hectare heide ging in vlammen op. Door het uitblijven van regen is het zeer droog.
Code rood in Utrecht, Noord-Brabant en Limburg
In de provincie Utrecht is de zogenoemde code rood van kracht. Dat betekent dat het er extreem droog is en er een grote kans is op natuurbranden. Dat staat vandaag op de website natuurbrandgevaar.nl van de gezamenlijke veiligheidsregio's.In delen van Noord-Brabant en Limburg gold al code rood
Open vuur verboden
Bij code rood mag er geen tuinafval worden verbrand. Ook zijn barbecueën en andere vormen van open vuur verboden, zo staat op de site. De hulpdiensten zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit. Ook houden verkenningsvliegtuigen de natuurgebieden in de gaten.

.

Gerelateerde artikelen