9 mei | De grootste zaadbank en de 'duurzaam light' bol

Duurzaam9 mei '16 15:30
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Grote chemiebedrijven als Monsanto en Syngenta leggen steeds meer octrooien vast van natuurlijke eigenschappen van gewassen. Wereldwijd is daar veel verzet tegen. In Nederland is BioNext daarom met een campagne gestart om zaden te bewaren, voor het geval de gewassen straks niet meer beschikbaar zijn. BioNext-directeur Bavo van den Idsert geeft een toelichting.

De bollenteelt is een van de meest vervuilende takken van de landbouw. Helemaal overstappen op duurzame bloembollen is kostbaar en eigenlijk niet te doen. Maar ‘duurzaam light’ scheelt al een slok op een borrel en kan wèl. In de studio Rudolph Uittenbogaard van bollenkweker JUB Holland in Noordwijkerhout.

In de Minuut van de Waarheid een uitspraak uit een rapport van Groen Links Amsterdam: "Het is vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar ook vaak financieel, veel gunstiger om zoveel mogelijk materiaal ongeschonden uit het gebouw te halen." Factchecker is Mieke Oostra, lector Inventieve Technologie in de Bouw bij Saxion in Enschede en lector Ruimtelijke Transformaties aan de Hanzehogeschool in Groningen.

Luister elke maandag om 15.30 uur naar BNR Duurzaam.