31 oktober | Herman Wijffels Innovatieprijs

Duurzaam31 okt '16 13:420
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Team FAST
Team FAST

Auto op mierenzuur
Team FAST heeft een oplossing bedacht voor de opslag van energie met behulp van mierenzuur. Dat is een duurzame vloeistof die gemaakt kan worden door CO2 uit de lucht te filteren en deze samen te voegen met duurzame waterstof. Het systeem van Team FAST is in staat de elektrische energie uit mierenzuur te halen zodat het breed kan worden toegepast. Ze werken nu aan een auto, maar kijken al veel verder.Batterij op keukenzout
Duurzame energiebronnen zoals zon en wind maken een sterke groei door. Deze bronnen zijn alleen van veel verschillende factoren afhankelijk. De energie kan daardoor niet optimaal opgeslagen worden. De Blue Battery is een batterij die alleen op water en keukenzout werkt. Deze technologie maakt energieopslag milieuvriendelijk, veilig en schaalbaar.

 

Minuut van de Waarheid
En de stelling komt deze week van The International Energy Agency. Zij brachten naar buiten dat 2015 een record jaar was als het aankomt op de groei van duurzame energie. De stelling naar aanleiding van dit bericht: 'Duurzame energiebronnen hebben voor het eerst een grotere capaciteit om energie op te wekken dan kolencentrales'. Factchecker deze week is één van dé energiekenners van Nederland: Kees van der Leun van Ecofys.