14 november | Oppervlaktewater en deelfiets

Duurzaam14 nov '16 12:390
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Energie uit oppervlaktewater
Energie uit oppervlaktewater winnen. Nederland doet dat veel te weinig, blijkt uit internationaal onderzoek. Dick van der Kooij, adviseur energie en milieu bij Techniplan, vindt ook dat we dat veel meer kunnen doen. Hij legt uit wat het is, hoe het werkt en waar we dat allemaal kunnen gaan toepassen. Én wat het oplevert en kost.

Opmars van de deelfiets
En we hebben het over de opmars van de deelfiets. Met Fleur Schraven van Urbee, een aanbieder van deelfietsen en Tijmen de Vries van X-Bike, die binnenkort 500 deelfietsen op de Zuidas gaan plaatsen. Hoe hard is de concurrentie en hoe kan de deelfiets verder verspreid worden over de rest van Nederland.

Verneveling tegen smog
Verslaggever Rogiér Dankerlui gaat kijken bij een waternevelsysteem in Rotterdam. Dit wordt binnenkort aangelegd in de stadstunnels om de lucht te zuiveren van smog. Dit gebeurt met een soort tuinslang van een paar honderd meter lang. Onze verslaggever krijgt voorproefje van hoe dat vernevelingsysteem werkt. Een primeur in Europa.

Minuut van de Waarheid
En de stelling van deze week is: 'Trumps plannen zijn slecht voor moeder aarde'.  Factchecker deze week is  Alfred Klleinknecht, emeritus hoogleraar economie.