20 maart | Schone scheepvaart

Duurzaam20 mrt 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Duurzame scheepvaart

Rederij Mearsk gaat volgend jaar een tankschip uitrusten met Flettner Rotoren, ook wel rotorzeilen genoemd. Het gaat om rechtopstaande buizen die ronddraaien. Door het Magnus Effect ontstaat een luchtdrukverschil dat de boot voortstuwt. De rederij denkt dat het systeem een brandstofbeparing oplevert van maximaal 10 procent. Scheepsarchitect Basjan Faber is in de studio, eigenaar en oprichter van C-Job Naval Architects, een bedrijf dat een heuse Flettner Freighter ontwerpt. Want is dit dé oplossing voor de scheepvaart?

Investeringsagenad gemeenten, provincies en waterschappen

Gemeenten, provincies en waterschappen gaan hun geld vanaf 2018 alleen nog uitgeven aan energieneutrale, klimaatbestendige en circulaire oplossingen en toepassingen. Berend de Vries, wethouder Duurzaamheid in Tilburg is namens de Nederlandse gemeenten betrokken bij dat plan.

Energieopwekkers van de maand

Sick buildings waar je in de winter in je bikini moet lopen, omdat je denkt dat je in een Reumertopf werkt, die willen we niet meer. We willen gebouwen die energie opleveren! Letterlijk met zonnepanelen op het dak en andere innovaties, maar ook gebouwen die een positieve leefenergie geven aan de gebruikers. Xander Meijer en Joop de Boer van De Nieuwe Draai kiezen de winnaar!

Laatste vraag

De Duitse deelstaat Noord-Rijn Westfalen wil de Prosper-Haniel mijn ombouwen tot een superbatterij van 200 Megawatt. Dat kan door water omhoog te pompen als er te veel energie is en omlaag te laten lopen als er juist te weinig stroom wordt geproduceerd. Kunnen we onze Limburgse mijnen ook gebruiken om bij piekmomenten groene stroom op te slaan? Redacteur Daan Marselis zocht het uit.

Abonneren
Mis geen enkele aflevering van BNR Duurzaam en abonneer je via jouw favoriete app:
BNR-app voor iOs
BNR-app voor Android
Spotify
iTunes
RSS feed


Mede mogelijk gemaakt door