10 april | Energieopwekkers van april!

Duurzaam10 apr 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Zuidpoolexpeditie

Twee avonturiers trekken eind dit jaar met een uit afval-plastic vervaardigd en elektrisch aangedreven voertuig over de Antarctica. Waarom? Om de kracht aan te tonen van 'cicruclair'. Een van beide, Edwin ter Velde, vertelt over de expeditie.

Membranen

Je kent ze misschien nog van biologie: membranen! Die handige wandjes om cellen die ervoor zorgen dat alleen bruikbare stoffen de cel in gaan en schadelijke stoffen de cel weer verlaten. Diezelfde techniek kunnen we ook gebruiken om herbruikbare stoffen uit de afvalstroom te filteren. Kitty Nijmeijer doet als hoogleraar onderzoek naar membranen en hoe we die kunnen gebruiken in een circulaire maatschappij. Vorige week opende ze er zelfs een nieuw laboratorium voor aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Energieopwekkers van de maand

Het kantoorgebouw. Dagelijks slepen we ons erheen om ons dingetje te doen, maar echt duurzaam willen die kolossen maar niet worden. Daar moet verandering in komen vinden de heren van De Nieuwe Draai en daarom zijn hier.

Laatste vraag

Die komt deze week uit een ver buitenland. Want de vraag naar melk in India is 'gigantisch' en groeit explosief. Het Nederlandse GEA zoekt naar mogelijkheden om die markt te veroveren, maar dan wel op een klimaatvriendelijke manier...

Abonneren
Mis geen enkele aflevering van BNR Duurzaam en abonneer je via jouw favoriete app:
BNR-app voor iOs
BNR-app voor Android
Spotify
iTunes
RSS feed


Mede mogelijk gemaakt door