18 mei | Dairy Campus, TVM innoveert transportsector en boeren met de iPad
Een koeienlab in Leeuwarden, anti-vermoeidheidsmeters in de vrachtwagen en met de iPad op de tractor. Maandag 19.00 uur, BNR Eyeopeners met Marijke Roskam.
Anti-vermoeidheidsmeters in de vrachtwagen
Er valt nog veel te verbeteren aan de veiligheid van vrachtwagens in het verkeer en nieuwe technologie moet daar de doorslag in gaan geven. Verzekeraar TVM en techproducent Route42 gaan samen een wonderdoosje ontwikkelen, vol met de nieuwste techniek om de transportsector veiliger te maken. En wat er allemaal in dat wonderdoosje zit, vragen we aan Joost Sterenborg, innovatiemanager bij TVM en Max den Dopper, oprichter van Route42.
Een koeienlab in Leeuwarden
Een sportopleiding heeft zijn sporthal, een medicijnstudent zijn lab en een docent in opleiding zijn klaslokaal. Dus wat heeft een student of onderzoeker in de zuivelindustrie? Een proefboerderij. Het koeienlab de Dairy Campus is opgericht door de hogeschool VHL, melkbedrijf FrieslandCampina en de universiteit van Wageningen. In de studio, Maarten Vrolijk, onderzoeker bij de Wageningen UR en bij de Dairy Campus.
Met de iPad op de tractor
Niet alleen in de zorg, ook in agrarische sector neemt de administratieve toe. Alle gegevens van de landbouwbedrijven moeten nauwkeurig worden genoteerd. Met een speciale app, Crop-R, wordt de rompslomp overzichterlijker gemaakt voor de boer. De smartphone of tablet gaat gewoon mee op de trekker. Ook bij boer Jaap de Zeeuw uit Emmeloord. Verslaggever Elfanie toe Laer stapte op de trekker.
4Starter: de micronaaldjespleister
Honderden micronaaldjes op een piepklein pleistertje. Dat maakt MyLife Technologies. Met deze pleisters kunnen artsen op een veel efficiëntere en minder belastende manier medicatie toedienen, dan met een grote naald het geval is. Bedenker Pieter Jan Vos van MyLife Technologies legt uit hoe het werkt.
En dan nog dit...
De windturbines van de toekomst zien eruit als 'joints', schrijft Bright.nl. Een Spaanse startup werkt aan windturbines die geen draaiende wieken hebben, maar ergens anders de energie uithalen: ze trillen in de wind. Ze vangen 30 procent minder energie, maar omdat ze zijn vele malen goedkoper zijn ze toch efficienter. Bekijk de video.

Eyeopeners
Oog voor tech & innovatie